Sedan 1981 har föreningen Teatermuseet för scen- och manegekonst drivit verksamheten helt ideellt, genom frivilliga krafter. Från 1990 har Malmö stad gett bidrag som täckt hyran på Kalendegatan. Detta har varit en grundförutsättning för museets utveckling och existens.
Teatermuseet är en unik mötesplats för drygt 200 seniorer, 75+ varav flera är över 90 år unga. En kärna på 35 personer bygger utställningar, digitaliserar samlingarna, sköter arkiven, städar, guidar besökare/grupper, arbetar som museivärdar, tekniker, elektriker, driver studiecirklar, IT etc. Oss veterligen är Teatermuseet en helt unik seniorverksamhet/mötesplats som drivs av målgruppen seniorer själva. För detta bör Malmö stad vara stolta.
Vi har också börjat en dialog med Funktionsstöds-förvaltningen kring möjligheten att låta delar av museet drivas som en daglig verksamhet.
På årsmötet 2024 gav medlemmarna styrelsen för Teatermuseet för scen- och manegekonst ett uppdrag. Mandatet från medlemmarna var att göra museet mer samtida och relevant. Under 2024 har styrelsen därför startat samarbete med bland andra Malmö Universitet, Teatercentrum Syd mfl. Samverkan med Stadsarkivet för överlämnade av delar av arkiven är i full gång. Vi skapade också två mycket välbesökta samtida utställningar; En om Cirkusens historia fram till samtida cirkus samt utställningen om Malmö Dockteaters 10 första år. Under 2024 har vi också samverkat med Inkluderingslabbet som haft en funktionsnedsatt kille anställd på halvtid för att jobba med bild, film och poddar hos oss. Detta har varit ett lyckokast som får alla att trivas än bättre på museet. Parterna håller också på med en ansökan till Allmänna Arvsfonden, som är tänkt att löpa under 2026, 2027 och 2028. Projektet handlar kort om att utveckla Teatermuseet till en samskapande mötesplats mellan olika kulturer, åldrar och kompetenser.